Te-ar surprinde să afli că sticla nu a fost întotdeauna complet transparentă? Cristalul venețian a reprezentat un moment definitoriu în istoria orașului Murano. Un proces dezvoltat de maestrul Angelo Barovier în secolul al XV-lea a dus la apariția primelor obiecte din sticlă cu adevărat transparente.
De la sosirea lor pe insulă, sticlarii din Murano și-au demonstrat încontinuu capacitatea de inovare. Aici originează un abecedar de tehnici, cu nume lirice precum: Acidato, Avventurine, Calcedonio, Doublè, Millefiori, Murine, Sommerso și Vetrofusione.
Artizani precum maestrul Joseph Briati au setat standarde înalte. Emblematicele sale candelabre Ciocche au fost lucrate în anii 1600. Cunoscute drept „stilul buchet de flori”, candelabrele sale au împodobit palate și teatre; ele rămân un obiect de colecție apreciat și o sursă de inspirație pentru maeștrii moderni din Murano.
Maeștrii sticlari din Murano au posibilități creative nelimitate în prelucrarea manuală a sticlei topite. Aceștia pot crea orice, de la ceasuri, veselă, corpuri de iluminat și mobilier, până la bijuterii suflate manual. Aceste mici opere de artă sunt rezultatul celor mai rafinate tradiții păstrate de maeștrii sticlari din Murano.
Nu este întâmplător faptul că Murano a devenit un centru al fabricării sticlei. Un decret legal din 1291 a determinat relocarea sticlarilor din Veneția pe această insulă faimoasă din laguna venețiană. Motivele se pierd în negura timpului, dar istoricii speculează că mutarea s-a datorat dorinței de a proteja această industrie înfloritoare și secretele sale comerciale. Rezultatul a fost crearea unui centru de expertiză care a dominat mult timp producția europeană de sticlă.
Murano rămâne căminul unor artizani și ateliere care își pot urmări istoria până în primele zile ale fabricării sticlei în Veneția. Aceștia continuă să producă obiecte de sticlă rafinate, unice, suflate manual, căutate de colecționarii din întreaga lume pentru culoarea, claritatea și măiestria lor.
Deși o parte din tehnologia implicată s-a schimbat - cuptoarele cu lemne au fost înlocuite de cele cu gaz -, uneltele și tehnicile maeștrilor artizani din Murano rămân cele transmise de la o generație la alta.